Τουρνουά τένις Davis Cup

To κορυφαίο εθνικό τουρνουά

Το Davis Cup (Κύπελο Ντέιβις) ξεκίνησε το 1900 ως μια πρόκληση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία από τον Dwight F. Davis και έφτασε σήμερα να αποτελεί το κορυφαίο ομαδικό τουρνουά τένις, στο οποίο διαγωνίζονται εθνικές ομάδες από όλον τον κόσμο. Αφορά στους άντρες αθλητές του τένις (οι γυναίκες έχουν το ανάλογο τουρνουά με όνομα Fed Cup) και στους αγώνες παίζουν είτε ομάδες των δύο είτε ένας μόνο παίχτης από κάθε ομάδα. Είναι μάλιστα αξοισημείωτο ότι η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας είναι η μοναδική που έχει συμμετάσχει σε όλα τα Davis Cups από το 1900 μέχρι και σήμερα.

Το Davis Cup διεξάγεται κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια τεσσάρων Σαββατοκύριακων, κατανεμημένων μέσα στο έτος. Σε αυτό συμμετέχουν 16 ομάδες τεσσάρων παιχτών που ανήκουν στο World Group (oι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη εκείνης της χρονιάς) και όσες τα καταφέρουν στα τρία προκριματικά γκρουπ (ένα για την Αμερική, ένα για την Ευρώπη και την Αφρική και ένα για την Ασία και την Αυστραλία). Η τελική φάση των αγώνων αποτελείται από οχτώ γύρους, οι οποίοι καταλήγουν στον τελικό και τον μεγάλο νικητή της χρονιάς.

Οι αγώνες περιλαμβάνουν μονά και διπλά παιχνίδια, με παίχτες που αποφασίζονται από τον αρχηγό της ομάδας κάθε χώρας και, μέσω της μεθόδου του αποκλεισμού, ανακηρύσσονται οι δύο ομάδες που θα διαγωνιστούν στον τελικό. Εκεί, τα παιχνίδια είναι πέντε (τέσσερα μονά και ένα διπλό), και νικητές της διοργάνωσης ανακηρύσσονται αυτοί που θα κερδίσουν τα περισσότερα.

Όσον αφορά στους κανόνες, και πιο συγκεκριμένα τα tie-breaks, αυτά χρησιμοποιούνται στους τέσσερις πρώτους αγώνες κάθε γύρου, αλλά όχι και στον πέμπτο, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι να προκύψει νικητής με διαφορά δύο games. Επιπλέον, η μορφολογία του γηπέδου διαφέρει, ανάλογα με αυτό που έχει επιλεγεί. Το Davis Cup δε διοργανώνεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, αλλά στη χώρα μίας εκ των δύο ομάδων που αγωνίζονται στο συγκεκριμένο αγώνα. Έτσι, στο Davis Cup μπορούμε να δούμε αγώνες σε κάθε είδος γηπέδου (γρασίδι, χώμα, σκληρό).

Η ομάδα που θα κερδίσει το Davis Cup, τέλος, παραλαμβάνει το έπαθλο, βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και την κορυφαία θέση στον όμιλο της διοργάνωσης της επόμενης χρονιάς. Και φυσικά οι φίλαθλοι του τένις έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να στοιχηματίσουν όχι μόνο στον παίκτη αλλά και στην εθνική ομάδα της επιλογής τους.

Δείτε εδώ την επίσημη σελίδα του τουρνουά τένις David Cup http://www.daviscup.com/en/home.aspx

Κατηγορία Άρθρου: 

Τουρνουά τένις Wimbledon

Τουρνουά τένις WimbledonΤο αρχαιότερο Major του Grand Slam

To τουρνουά του Wimbledon (Γουίμπλεντον) αποτελεί το τρίτο κατά σειρά τουρνουά του Grand Slam (μετά το Australian Open και το French Open) και διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία. Αποτελεί το αρχαιότερο τουρνουά τένις, καθώς διεξάγεται από το 1877, αλλά και το Major με το περισσότερο γόητρο.