Τουρνουά τένις Wimbledon

Τουρνουά τένις WimbledonΤο αρχαιότερο Major του Grand Slam

To τουρνουά του Wimbledon (Γουίμπλεντον) αποτελεί το τρίτο κατά σειρά τουρνουά του Grand Slam (μετά το Australian Open και το French Open) και διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία. Αποτελεί το αρχαιότερο τουρνουά τένις, καθώς διεξάγεται από το 1877, αλλά και το Major με το περισσότερο γόητρο.

Το Wimbledon διεξάγεται κάθε καλοκαίρι, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου, και όπως και τα υπόλοιπα Majors του Grand Slam, διαρκεί δύο εβδομάδες. Είναι το μοναδικό τουρνουά του Grand Slam που διεξάγεται σε γήπεδο με γρασίδι. Οι κατηγορίες αγώνων είναι πέντε (μονό ανδρών, μονό γυναικών, διπλό ανδρών, διπλό γυναικών και διπλό μεικτό), όπως και στα υπόλοιπα τουρνουά.

Επιπλέον, στο Wimbledon, τα tie-breaks καλούνται να αναδείξουν τον νικητή σε περίπτωση ισοπαλίας, ωστόσο, στο τελευταίο σετ, δηλαδή το πέμπτο δε χρησιμοποιούνται. Σε εκείνη την περίπτωση, ο νικητής θα πρέπει να κερδίσει δύο games για να πάρει τη νίκη. Ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει σε όλα τα Majors, εκτός από το US Open.

Οι παίχτες που συμμετέχουν στο Wimbledon επιλέγονται με βάση τη βαθμολογία τους στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς και τις συνολικές ετήσιες επιδόσεις τους σε γήπεδα με γρασίδι. Έτσι, διαγωνίζονται οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς, όχι μόνο για το πρεστίζ της νίκης και την ευκαιρία να διεκδικήσουν το Grand Slam, αλλά και για τους πολύτιμους βαθμούς και δύο πολύ σημαντικά έπαθλα. Το πρώτο δεν είναι άλλο από το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης - ένα για κάθε κατηγορία - και το δεύτερο το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Στη φετινή διοργάνωση του Wimbledon, για παράδειγμα, το ποσό αυτό ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο λίρες για τον νικητή κάθε κατηγορίας (το συνολικό ποσό που μοιράζονται οι νικητές ξεπερνά τα 22,5 εκατομμύρια και αποτελεί ρεκόρ για το θεσμό). 

Όπως είναι φυσικό το τουρνουά Wimbledon είναι πολύ δημοφιλές και για στοίχημα στο τένις, τόσο πριν όσο και για live στοίχημα κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Δείτε εδώ την επίσημη σελίδα του τουρνουά τένις Wimbledon http://www.wimbledon.com/index.html 

Κατηγορία Άρθρου: